Mon Nov 19 2018 08:43:32 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
İmalat Nedir? İmalat Usulleri Nelerdir?

İmalat Nedir?
İmalat aslında teknik bir terim olsa da, genel anlamda bakıldığında, ihtiyaca göre oluşturulmuş parça veya parçanın oluşturulma olayına imalat diyebiliriz.
İmalatta bir çok yöntem uygulanmaktadır. Ama uygulama açısından genel de iki türde imalat yöntemi mevcuttur. Bütün bu imalat yöntemlerini sitemizde tek tek anlatacağız. İmalatın aşamaları, genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

İmalatın Aşamaları:
-
Satış: Satış imalatın ilk ayağıdır. satıştaki tarif ve ürün özellikleri ve de müşteri talepleri, imalatın şekillenmesinde en büyük etkendir.
-
Tasarım: Satıştan gelen verilere göre, imalatı yapılacak parçanın mutlaka belirli standartlara uygun tasarımı ve teknik çizimleri yapılan alandır.
-
Planlama: Yine imalatın olmaz sa olmazlarından olan planlama, doğru yapılmadığında, kalitesizlik maliyetlerini artıracağından dolayı, neyi ne zaman nasıl yaparız kombine sorularının cevabını aldığımız yerdir planlama.
-
Kalite: "Kalite Kontrol Edilmez Kalite Üretilir" bu cümleden de anlaşıldığı üzere imalatın, standartlara ve uluslar arası sistemlere uygunluğunu denetleyen bir birim olan Kalite, imalatın olmaz sa olmaz baş denetimcisi bölümüdür.
-
Üretim: Bütün bu süreçlerden gelen verilere göre, tanımlanmış ve proseslere uygunluğu ispatlanmış üretim yöntemleri kullanarak, ortaya çıkarılan ürünlerin oluşturulduğu bölümdür.
-
Lojistik: Üretim den çıkan ürünlerin, gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra, depolama ve sevkıyat aşamalarından oluşan lojistik bölümü de yine imalatın en önemli aşamalarından biridir. ve ayrı kendine has süreçleri bulunan lojistik departmanı, müşteriye imalatı yapılmış ürünü iletmede büyük rol üstlenir...
-
Muhasebe: Müşteri ile anlaşılan, ve bütün süreçlerdeki maliyetleri hesaplayıp, faturalandırma yapan birim, imalat sürecinin, en önemli ayağından sonuncusudur.

İmalat Yöntemleri
A-Talaşsız İmalat Yöntemleri
Silindir Kıvırma
Haddeleme
Sıvama
Tel Erozyon
Su Jeti
B- Talaşlı İmalat Yöntemleri
Torna
Freze
Matkap
Vargel
Planya
Taşlama
Testere
