Sat Dec 08 2018 08:47:53 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
Abkant Nedir? Abkant Ne İşe Yarar?

Abkant Nedir?
Sac levhaları, verilen teknik resimlerdeki, ölçülerde, kıvırmaya yarayan, bilgisayar kontrollü, soğuk şekillendirme makinelerine Abkant denir. CNC kontrolü ile çalışan abkantlar, açısal olarak bükme işlemi gerçekleştirirler. Üzerilerinde bulunan dayamalar sayesinde, paralellik sağlanır. Büküm yazılımları önceden yüklenmiş olan abkantlarda kalınlığa göre, açınımlarda bir hesaplama sistemi mevcuttur.

Abkant İle Bükümde Basit Açınım Hesabı
Örneğin, C şeklinde bir bükümüz olsun, malzeme kalınlığı, t, C nin genişliği B yüksekliği de A olsun. Bu parçanın düz açılmış halinin uzunluğu şöyle hesaplanır;
Parça Açınım Boyu= Kenar1 + Kenar2 -Radius
Şeklinde pratik oalrak hesaplanır. Ama katı model olarak sheet metal bölümünde çizilen parçalarda, K faktörü değeri otomatik girildiğinden, açınım otomatik şekilde hesaplanır ve çizime aktarılır.

Abkant İle Bükme İşlemi Yöntemleri
Abakant preslerde büküm işlemleri genelde tek bir mantığa göre yapılır. Bir zımba ile malzeme alttaki dişi kalıbın içerisine sıkıştırılır. En sık kullanılan bükme yöntemlerini sıralayacak olur isek,
Serbest Bükme
Bu yöntemde, iki kalıp arasına yerleştirilen malzeme üzerine, üst kalıp ile baskı uygulanarak, alttaki kalıp üzerindeki boşluğa doğru itilmesi sonucu, parçanın iki kalıp arasındaki boşlukta bükülmesi ile olur, baskı gücü ne kadar artar ise, parça kıvrımındaki açı o kadar daralır. CNC abkant makinaları, üzerlerinde bulunan yazılımlar ile, basınç uygulanan pres değerlerini hesaplayıp, açısal verilere dönüştürmektedir. Bu yöntem, çok yaygın şekilde, imalat alanında kullanılmaktadır.
Tam Kalıp Bükme
Bu yöntemde, adından da anlaşılacağı gibi, üst kalıbın iş parçasını, alt kalıbın içine basarak, kalıp ile parça arasında boşluk bırakmadan, kalıbın şeklini alması sağlanır. İş parçası malzemesine göre, basınç değerleri, makinaların kontrol sisteminden otomatik alınır. Presleme, bütün esneklikler göz önünde bulundurularak, tam şekillenme sağlanasıya kadar devam eder. Presleme sürekliliği malzemenin geri esneme noktasını geçesiye kadar devam eder.
Basma ve Kıvırma
Bu yönteme “hem” dediğimiz birbiri üzerine kıvırma yöntemi de denilir. İki aşamada gerçekleşir, birinci aşamada, ilk kalıp ile 30 derecelik bir kıvrım yapılır, daha sonra üst kalıp üzerindeki 2. Kademe ile, ikinci aşama büküm yapılmış olur.
