top of page

Sat Dec 01 2018 12:14:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Kaynak Nedir? Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

üretim-yöntemleri-imal-usülleri.jpg

İki parçanın ergime sıcaklığında, ek bir dolgu malzemesi kullanarak ya da kullanmadan, ısı veya basınç ile birleştirme işlemine kaynak denir.

 

Kaynağın Tarihçesi;

 

Kaynak ,Geçmişi, 19. yüzyıla dayanan, demircilerin, el hüneri ve kas gücü ile demirin, ısıtılarak ergime noktasına getirilerek, birbiri üzerinde, birleştirmesi ile başlamıştır. Elektrik ve oksi-asetilenin gücü kullanılarak kaynaklı imalatta gelişmeler yaşanmıştır. Daha sonraları, savaşların artması sonucu hızla gelişen kaynaklı imalat, gaz-altı, lazer kaynağı gibi gelişmelerle son noktaya gelmiştir.

 

Kaynak Yöntemleri:

 

Genellikle metal veya termo-plastik malzemeler üzerinde kullanılan kaynaklı imalat, kullanılan malzemelere göre birkaç şekilde uygulanır.

1-Elektrik Ark Kaynağı;

 

Bu yöntemde, iki parça bir elektrot yardımı ile birbirine kaynatılır. Elektrot bir ark yöntemi ile iki parçayı birbirine kaynatır. Bu ark değeri pratikte, 0,3 ile 160 KW ve ısı değeri 4000 cal/saat arasında değişir.

Elektrik ark kaynağı diye de bilinen bu yöntemde, gerekli ısı elektrik arkı tarafından sağlanmaktadır. Elektrik kaynağının temel elemanı mevcuttur. Kaynak Makinesi, Kaynak Elektrotu, Kaynak parçalarını bir arada tutabilecek bir takım ataçmanlara ihtiyaç vardır.

 

İş parçalarının kaynatılabilmesi için, gerekli ark değeri, bu iş için geliştirilmiş bir kaynak akım üreteci tarafından sağlanır. Akım Kablolar yardımıyla iş parçası ve elektrot pensesine iletilir. Kaynakçı elektrotu penseye takar ve iş parçasına temas ettirerek gerekli arkı oluşturur. Arkın başlatılması, yanması, boyunun ayarı, söndürülmesi, kaynak hızı ve eriyen elektrot metalinin kaynak ağzını doldurması için gerekli çalışmalar tamamen kaynakçı tarafından yapılır.

 

Bu kaynak yöntemi uygulamada, demir esaslı veya demir dışı metal ve alaşımlarının kaynağında 1,2 mm'den daha kalın paçalara, her kaynak pozisyonunda uygulanabilmektedir.

üretim-yöntemleri-imal-usülleri.jpg
2-Oksi-Asetilen Kaynağı;

Bu yöntem bilinen en eski kaynak yöntemlerindendir. Bilhassa boru kaynaklarında ve ufak tamir hatlarında kullanılmakta olan bu yöntemin ekipmanı ucuzdur. Maliyet açısından diğer kaynak yöntemlerine göre daha uygundur.

Uygulama, oksijen gazı ile asetilen gazının yanması sonucu ortaya çıkan ısı enerjisinde, iki metal ve kaynak telinin ergiyerek birleştirme işlemi sağlanır. Yüksek mukavemetli yapısı ile, yüksek alaşımlı çelik malzemeler için tercih edilen bir yöntemdir. Metallerin kesimin de de kullanılan bir yöntemdir. Diğer gaz kaynak metodlarıda, hava-asetilen kaynağı, oksijen-hidrojen kaynağı ve basınçlı gaz kaynağı gibi, oldukça benzerdir, sadece kullanılan gaz tipi değişir. Gaz kaynağı, plastik kaynağında da kullanılır.

üretim-yöntemleri-imal-usülleri.jpg
3- Gaz-altı Kaynağı;

Kaynak için gereken ısı enersini, sürekli ortamda bulundurulan bir elektrod ve iş parçası arasında oluşturulan bir ark kaynak yöntemi olan gaz-altı kaynak yöntemi, günümüzde, imalat alanında etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Gaz altı kaynak yönteminde, otomatik kaynak telini süren makine ve torch yardımı ile, kaynak yapılacak parçalar birleştirilir. Kullanılan torc, kaynak bölgesindeki arkı, Karışım gazı yardımı ile korumaktadır. Kaynak yapılacak ark bölgesine giren en küçük bir hava, kaynak bölgesinde kaynak hatasına sebep olmaktadır.

 

4- Toz-altı Kaynağı;

Kaynak arkı silikat, kireç, magnezit, oksit gibi elementlerden oluşan taneli bir toz örtü sayesinde elektrotun önüne doğru kendi ağırlığı ile dökülerek, bir makaraya sarılmış ve kaynak bölgesine sürekli olarak hareket ettirilebilen, üzeri bakır kaplanmış bir tel elektrot ile , toz örtünün altında oluşturulan ark ile kaynak işlemine Toz-altı kaynağı denir.

Bu kaynak türü biraz maliyetli olmasına karşın, çok temiz ve nüfuziyet açısından çok kaliteli bir kaynak elde edilir.

 

5- Argon (TIG) Kaynağı;

Kaynak arkı, kaynatılacak parça ile, Tungstenden malzemeden oluşmuş, elektrod Arasında oluşturulur. Bu arkın(kaynak banyosunun ) içine elle ek metal verilir. Genelde, krom nikel gibi malzemeler, Alüminyum malzemeler, bu yöntemle kaynatılır. Bu kaynak türünde, argon gazı kullanılır. Kullanılan akım tipide alternatif akımdır.

üretim-yöntemleri-imal-usülleri.jpg
bottom of page