Mon Dec 03 2018 11:01:13 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
Lazer Kesim Nedir?

Lazer kesim, gelişen teknolojinin, üretime sunduğu, özel imalat yöntemlerinden biridir. Talaşsız imalatın en sık kullanılan alanı olan lazer kesim, sac metal işlemeciliğinde, en revaçta ki yöntemlerden biri olmaktadır.
Malzemeyi lazer ışığının yüksek enerjili gücü ile moleküllerinden ayırarak, kesim yapılan bu yöntemde, malzemenin kenar kısımlarında, diğer yöntemlere göre daha az çapak vs… oluştuğundan, en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir.
Lazer Kesimin Avantajları?
-
Maliyet Avantajı
-
Aynı plaka sac üzerinden birbirinden farklı parçalar kesilebilir.
-
Ortak yüzeye sahip parçalar, eşleik olarak kesilerek, zamandan tasarruf sağlanır. Ek bir işleme ye gerek kalmaz.
-
Parça üzerinde kıvrım işlemi var ise büküm eksenleri parça üzerine markalanır ve bir sonraki büküm prosesinde zamandan tasarruf sağlanmış olur.
-
SpirintLas teknolojisi yüksek hızda kesim yapılarak, zaman –maliyet açısından önemli avantaj sağlanmaktadır.
-
Adetli parçaların imalatında kalıp vs… kullanımına gerek kalmaz.
-
Fire oranı minimum seviyeye indirilir.
-
-
Kalite Avantajı
-
Hi-Las teknoloji ile çapaksız bir kesim sağlanır ve ısı deformasyonu minimum seviyedir.
-
Preste oluşan sac deformasyonları yoktur.
-
ConturLas teknolojisi ile sac kalınlığının 0,4 katı çapındaki delikler işlenebilir.
-
0,05 mm hassasiyet ile parçalar kesilir.
-
Her türlü yazı, resim, amblem sac üzerinden kesilebilir.
-
-
Zaman Avantajı
-
Fiyatlandırma ve kesim işi kısa sürede yapılarak bir adım önde olmanız sağlanır.
-

Lazer Nasıl Kesim Yapar?
Lazer ışını rezonatörü denilen makine tarafından üretilen bir ışındır. Tek bir dalga boyunda ve çok yüksek yoğunluklu bir ışık türüdür. Bilinen bir CO2 lazerinde, bu dalga yığını boyu ışık spektrumunun infra-red (kızıl-kırmızı) kısmasında yer almaktadır. Dolayısı ile insan gözü için görünmez bir büyüklüktedir.
Lazer ışını rezonatörden ışın yolundan geçip, iş parçasına odaklanmadan önce çeşitli optik aynalardan bükülür ve yön değiştirerek, parça üzerine giderken, bir odacıkta, sıkıştırılmış oksijen ve azot bulutunda, kesim özelliği kazandırılır, daha sonra kesim başlar.
Yüksek güç yoğunluğu, hızlı ısıtma, eritme ve malzemenin kısmen veya tamamen buharlaştırılmasına neden olur. Yumuşak çeliği keserken, lazer ışınının ısısı tipik bir “oksijen yakıtı” yakma işlemini başlatmaya yeterlidir ve oluşan bu yüksek kesiciliğe sahip ışın, metali kolaylıkla kese bilmektedir. Paslanmaz çelik veya alüminyum kesilirken, lazer ışını materyali basitçe eritir ve eritilmiş metali kırpmak için yüksek basınçlı azot kullanılır.

Birçok sektörde kullanılan bu yöntemin kalitesine, şuanda ulaşan bir kesim yöntemi mevcut değildir. Hız ve zaman açısından metal üzerinde hızlı ve bir çok deseni yapabilen tek teknoloji lazer kesim teknolojisidir.
Lazer Kesim Fiyatları
Piyasa da, lazer kesim üretimler için, fiyat vermek için, 2 yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin ilki tecrübe alt yapılı fiyatlandırma, ikincisi de otomatik hesaplamalı fiyatlandırma.
Birinci yöntemde veriler, kullanılacak olan sac levhanın boyutlarından yola çıkarak, kg fiyatına maliyet ve kar koyularak, birim zamandaki işçiliğe de, belirli bir oranda tecrübe edinilmiş fiyatı kg ile çarparak, fiyatlandırma yöntemidir.
İkinci yöntem ise, çizimi verilen parçaların, plakalar üzerine , lazer makinesine ait programlama yazılımı sayesinde yerleşimleri yapılarak, simülasyon yöntemi ile kesim zamanları çıkarılarak, maliyet hesaplanır ve sac maliyeti de üstüne eklenerek fiyatlandırma yapılır.
